Tinctura de Galbenele

10.50 lei
38
+

 

 

TINCTURA DE GALBENELE

(Calendula officinalis)

 

 

TINCTURA DE GALBENELE este o solutie hidroalcoolica obtinuta prin preparare la rece din florile plantei Calendula officinalis, acestea fiind utilizate in medicina traditionala datorita proprietatilor cicatrizante si antiinflamatoare. 

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

 

Actiuni

 

INTERN:

cicatrizanta, antiinflamatoare, antispastica, coleretica, hipolipemianta, antibacteriana, antimicotica, antivirala, antitumorala, antitrichomonazica, calmeaza durerile menstruale.

 

EXTERN:

cicatrizanta, antiinflamatoare, antiseptica, antibacteriana.

 

Indicatii

 

INTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: dischinezii biliare, colecistita, enterocolita, dismenoree.

 

EXTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: eczeme, hemoroizi, acnee, vulvo-vaginite, intepaturi de insecte.

 

Contraindicatii

 

Datorita continutului de alcool nu se recomanda administrarea in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica, ciroza hepatica, sarcina si alaptare.

Alergie la galbenele, tratamente care nu permit consumul de alcool.

 

Precautii

 

Se administreaza cu prudenta la persoanele cu gastrita hiperacida si ulcer gastric si duodenal (datorita continutului in alcool, poate creste aciditatea gastrica).

 

 

Compozitie

Plante: galbenele (Calendula officinalis)-flores (20%).

Solventi: apa, alcool etilic 65% vol.

Raport planta/alcool etilic – 1:5

Produsul nu contine conservanti si coloranti artificiali.

COMPOZITIE CHIMICA:

Produsul vegetal contine: ulei esential (mentona, izomentona, γ-terpinen, γ- si σ-cadinen, cariofilen, α si β-ionona, carvona), sescviterpene, flavonozide (glicozide ale cvercetolului si izoramnetolului), bisdesmozide (calendulozidele A-D), alcooli triterpenici (α si β-amirenol, taraxasterol, arnidiol, etc), steroli, carotenoide, xantofile, acizi polifenolici (acizii cafeic, o-cumaric, siringic, vanilic), esteri cafeoilchinici (acid clorogenic), substante amare, taninuri, poliholozide (arabinogalactani), saruri minerale, vitamina C, etc.

 

Administrare

INTERN: Adulti si tineri peste 15 ani: cate o lingurita de tinctura diluata in 100ml de apa (jumatate de pahar) de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Copii 7-14 ani: cate 10-30 picaturi diluate in 100ml apa (jumatate de pahar), de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

EXTERN:

-in eczeme si vulvo-vaginite se fac spalaturi locale cu solutia diluata, care se obtine prin adaugarea a 2 linguri de tinctura la 500ml de apa;

-in hemoroizi si intepaturi de insecte se aplica local comprese cu solutie diluata, care se obtine dupa modul prezentat anterior;

-in acnee se sterge tenul cu o compresa cu tinctura, de 2-3 ori pe zi.