Tinctura de Ardei Iute

10.50 lei
8
+

 

TINCTURA DE ARDEI-IUTE

(Capsicum annuum)

 

TINCTURA DE ARDEI-IUTE este o solutie hidroalcoolica obtinuta prin preparare la rece din fructele plantei Capsicum annuum, aceasta fiind utilizata in medicina traditionala pentru combaterea durerilor reumatice (in uz extern) si stimularea digestiei (in uz intern).

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.

 

Actiuni

 

INTERN:

stimuleaza secretiile gastrice, creste pofta de mancare, intensifica circulatia sangvina (produce un efect de incalzire la persoanele cu circulatie periferica deficitara), stimulenta digestiv, antiseptica, antioxidanta.

 

EXTERN:

revulsiva, antiinflamatoare, antireumatica, hipertermianta, favorizeaza cresterea parului.

 

Indicatii

 

INTERN:

se utilizeaza ca adjuvant: anorexie, gastrita hipoacida, digestie lenta, gripa, raceala, alcoolism.

 

EXTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: dureri reumatice si articulare, nevralgii, dureri musculare, degeraturi, caderea parului, alopecie.

 

Contraindicatii

 

Datorita continutului de alcool nu se recomanda administrarea in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica si ciroza hepatica.

Gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal, hipertensiune arteriala, febra, sarcina, alaptare, alergie la ardei-iute, tratamente care nu permit consumul de alcool.

 

REACTII ADVERSE:

La administrare interna poate produce hiperaciditate gastrica. La administrare externa pot aparea senzatie de arsura, roseata sau iritare la nivelul pielii si mucoaselor.

 

Precautii

 

A se evita utilizarea topica la persoanele cu leziuni cutanate. A se evita contactul cu ochii.

 

 

Compozitie

Plante: ardei-iute (Capsicum annuum)-fructus (10%).

Solventi: apa, alcool etilic 65% vol.

Raport planta/alcool etilic – 1:10

Produsul nu contine conservanti si coloranti artificiali.

COMPOZITIE CHIMICA:

Produsul vegetal contine: capsaicine, carotenoide (criptoxantina, capsorubina, beta-caroten, xantofila, zeaxantina), flavonozide (hesperidozida, eriodictiozida, rutozida), acid ascorbic, vitaminele A, B1, B2, PP, ulei gras (gliceridele acidului miristic, stearic si oleic).

Administrare

INTERN:

- in anorexie si gastrita hipoacida se administreaza cate ½ lingurita de tinctura diluata in 100ml de apa (jumatate de pahar) de 3 ori pe zi, inainte de masa;

- in caz de digestie lenta se administreaza cate 3-5 lingurite de tinctura diluata (obtinuta prin adaugarea unei lingurite de tinctura in 100ml de apa) de 3 ori pe zi, in timpul mesei;

- in gripa si raceala se administreaza cate ½ lingurita de tinctura diluata in 100ml de apa (jumatate de pahar) de 3 ori pe zi, dupa masa;

- pentru eliminarea alcoolismului se administreaza cate ½ lingurita de tinctura diluata in 100ml de apa (jumatate de pahar), de 5-6 ori pe zi (atunci cand apare dorinta de a consuma alcool), asociat cu tinctura de pedicuta si comprimate sau ceai de sunatoare (administrate de 4 ori pe zi), in cure de 6-8 saptamani.

EXTERN

- In dureri reumatice si articulare, nevralgii, dureri musculare si degeraturi se aplica local sub forma de comprese cu tinctura in zona afectata, pe care, in prealabil s-a aplicat un strat de crema protectoare (crema de galbenele). Compresele se mentin timp de 10-20min., in functie de sensibilitatea pielii.

- In alopecie se frictioneaza pielea capului cu tinctura de ardei iute, de 2 ori pe saptamana.

-Contra caderii parului, se frictioneaza pielea capului cu solutia diluata, care se obtine prin adaugarea unei lingurite de tinctura la 100ml de apa (jumatate de pahar).

Observatii

Inainte de administrare este necesar sa se realizeze testul de alergie la tinctura de ardei iute, care consta in aplicarea direct pe piele, in zona anterioara a antebratului a unei cantitati mici de tinctura diluata (obtinuta prin adaugarea unei lingurite de tinctura la 100ml de apa). Daca apar mancarimi intense si pete rosii in afara zonei aplicate, nu trebuie sa folositi acest produs (nici in uz intern si nici extern).