Ceai de Lavanda

5.80 lei
33
+

LAVANDA

(Lavandula officinalis)

Lavanda (sau levantica) face parte din familia Lamiaceae, fiind un semiarbust peren, ce creste in tufe dese, cu aspect globulos, avand frunze mici, liniar-lanceolate si flori de culoare albastru-violet. Numele stiintific al plantei ''Lavandula'' deriva din latinescul ''lavare'' care inseamna ''a spala''. In Grecia Antica, Persia si Roma era utilizata ca parfum de baie si antiseptic. In medicina budista si tibetana se foloseste pentru tratarea psihozelor si a nebuniei, iar in Europa si America se intrebuinteaza pentru combaterea anxietatii si a insomniei. Originara din zona mediteraneeana, sud-estul Indiei si Africa tropicala, levantica creste astazi spontan sau se cultiva pe suprafete intinse, pentru a fi valorificata in industria cosmetica.

Actiuni

INTERN:

anxiolitic, sedativ, antidepresiv, antispastic, analgezic, hipotensiv, coleretic, diuretic, antimicrobian, antifungic (asupra Candida albicans), antitumoral.

EXTERN:

cicatrizant, antimicrobian, antimicotic (Candida albicans), analgezic, antispastic.

Indicatii

INTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: anxietate, neliniste, iritabilitate, tensiune psihica, atacuri de panica, depresii, migrene, dureri de cap, insomnie,hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace pe fond nervos,

dispepsii, tulburari intestinale cu substrat nervos, diaree cauzata de stress, afectiuni respiratorii (raceala, faringita, amigdalita, bronsita), reumatism.

EXTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: rani, arsuri, igiena bucala, acnee, micoze (in special candidoza), combaterea durerilor care apar dupa nastere (dureri perianale), fisuri anale, leucoree, spasme musculare, dureri musculare si osoase, dureri de diferite cauze localizate la nivelul pielii si tesuturilor superficiale, reumatism, dureri articulare in general, poliartrita reumatoida, caderea parului (alopecie), matreata (in acest caz se recomanda asocierea cu cimbru si rozmarin).

Contraindicatii

sarcina, alaptare, copii mici, alergie la lavanda.

Precautii

REACTII ADVERSE:

pot aparea fotosensibilitate si alergii cutanate.

COMPOZITIE CHIMICA:

ulei volatil (alcatuit din α si β-pinen, camfen, δ-caren, cis si trans-ocimen, geraniol, camfor), acizi triterpenici (ursolic si oleanolic), cumarine (cumarina, herniarina, umbeliferona), furanocumarine (xantotoxina), flavone (luteol), acid rozmarinic, rezine, etc.

 

INTERN:

-pulberea – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15min., dupa care se inghite cu apa.

-maceratul la rece – se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30min. inainte de mese.

-infuzia – se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30min. inainte de mese.

EXTERN:

-in plagi, arsuri si acnee se fac spalaturi locale sau se administreaza sub forma de comprese cu macerat sau cu infuzie de planta; 

-pentru igiena bucala se fac spalaturi bucale cu maceratul sau cu infuzia de planta;

-in micoze se poate administra sub forma de comprese cu macerat sau cu infuzie de planta, sau cataplasme aplicate local, care se obtin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin macinata se amesteca cu apa calda astfel incat sa formeze o pasta care sa poata fi aplicata extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv, care sa poata mentine cataplasma la locul afectat minim 3 ore;

-pentru combaterea durerilor care apar dupa nastere (dureri perineale) se fac bai de sezut cu macerat sau cu infuzie de planta timp de 10 zile consecutiv;

-in fisuri anale se fac spalaturi locale sau bai de sezut cu maceratul sau cu infuzia de planta;

-in leucoree se fac spalaturi vaginale cu maceratul sau cu infuzia de planta;

-in spasme musculare, dureri musculare si osoase, dureri de diferite cauze localizate la nivelul pielii si a tesuturilor superficiale, reumatism, dureri articulare si poliartrita reumatoida se administreaza sub forma de cataplasme, care se obtin dupa modul prezentat anterior (in cadrul micozelor), fiind totodata necesara asocierea cu administrarea interna a plantei;

-pentru caderea parului (alopecie) si in caz de matreata se clateste parul dupa baie cu maceratul sau cu infuzia de planta.