Ceai de Fenicul

3.60 lei
22
+

FENICUL

(Foeniculum vulgare)

Feniculul face parte din familia Apiaceae, fiind o planta erbacee, perena, heliofila, care se aseamana cu mararul. Cultivat inca din antichitate in zona Marii Mediterane, in zilele noastre se extinde pe tot continentul european, Asia Mica si America. In Grecia Antica era considerat un simbol al succesului. In India se foloseste ca odorizant al respiratiei si pentru stimularea digestiei. 

Se mai numeste anason dulce, chimion dulce, finchil, hanus, marariu de casa, etc.

Actiuni

anticolitic, antiseptic intestinal si renal, antispastic, carminativ, galactogog, estrogenic, diuretic, expectorant, stomahic,tonic digestiv, vermifug.

Indicatii

se utilizeaza ca adjuvant in: colici intestinale, colici abdominale la sugari, balonare (meteorism), dispepsii, colita spastica, indigestie, alaptare (pentru cresterea secretiei lactate), hipoplazie mamara, infectii urinare, parazitoze.

Contraindicatii

Se administreaza cu prudenta la pacientii cu teren alergic.

Precautii

A se evita expunerea la soare sau la radiatii UV pe perioada tratamentului, datorita fenomenului de fotosensibilizare. Se administreaza cu prudenta la pacientii cu teren alergic.

SUPRADOZARE: In doze mari fructele de fenicul sunt toxice la nivelul sistemului nervos central, producand crize epileptiforme, halucinatii, somnolenta.

REACTII ADVERSE: pot aparea alergii cutanate.

COMPOZITIE CHIMICA:

ulei volatil (alcatuit din anetol, α si β-pinen, mircen, camfen, estragol, limonen, fenchona), ulei gras,

fitosteroli (β-sitosterol, stigmasterol, campesterol, colesterol), triterpene (α-amirenol), cumarine (umbeliferona), furanocumarine (bergapten, imperatonina), acid cafeic, acid clorogenic, beta-caroten, vitamina C, tocoferol, etc.

 

-pulberea – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia cate o lingurita rasa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15min., dupa care se inghite cu apa.

-maceratul la rece – se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic, se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30min. inainte de mese.

-infuzia – se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic, se beau 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30min. inainte de mese.