Ceai de Echinacea

4.20 lei
21
+

 

ECHINACEA

(Echinacea purpurea)

Echinacea face parte din familia Asteraceae, fiind o planta perena, la care florile apar individual la varful tulpinii, avand petale de culoare alb, roz sau rosu si un disc rosu-maroniu central. Echinacea a fost utilizata de amerindieni ca remediu pentru tratarea ranilor si a muscaturilor de sarpe, ea fiind preluata de colonistii americani si introdusa in arsenalul lor terapeutic in anul 1800. Celebritatea plantei se datoreaza efectelor sale imunostimulatoare extrem de puternice, fapt care recomanda utilizarea ei in numeroase afectiuni si tulburari.

 

Actiuni

 

INTERN:

imunostimulent, antiinflamator, antiviral, antimicrobian, inhiba hialuronidaza (opreste actiunea invaziva a bacteriilor), inhiba multiplicarea virusurilor, fiind activa asupra virusului gripal, virusului AH5N1 (virusul gripei aviare), virusului AH1N1 (virusul gripei porcine), virusurilor herpes simplex de tip1 si de tip2, scade rata de aparitie a speciilor de Candida albicans si Lysteria monocytogenes, stimuleaza activitatea corticosuprarenala, antichistic, antitumoral.

EXTERN: stimulent al imunitatii locale, antiinflamator si cicatrizant.

 

Indicatii

 

INTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: infectii respiratorii virale si bacteriene, infectii urinare, infectii rezistente la antibiotice sau recidivante, infectii cu virusurile AH5N1 si AH1N1, herpes, prostatite, afectiuni ginecologice de natura inflamatorie (anexite, metroanexite, endometrite), infectii cu Candida albicans si Lysteria monocytogenes.

EXTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: rani, arsuri, furuncule, otite, leziuni tegumentare.

 

Contraindicatii

 

alergie la echinacea.

 

 

COMPOZITIE CHIMICA:

acid cicoric, poliholozide, ulei volatil (alcatuit din alcamide), derivati azotati (glicinbetaina), echinaceina, echinolona, inulina, fitosteroli, acizi grasi (oleic, cerotic, linolic, palmitic), etc.

 

INTERN:

-pulberea – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia cate o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15min., dupa care se inghite cu apa.

-maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30min.inainte de mese.

-infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min.la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30min. inainte de mese.

EXTERN:

-in plagi, arsuri, otite se fac spalaturi cu maceratul sau cu infuzia de planta; 

-otite se fac spalaturi cu maceratul sau cu infuzia de planta, dupa care se usuca prim tamponare usoara. 

-in furuncule si leziuni tegumentare se administreaza sub forma de cataplasme, care se obtin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin macinata se amesteca cu apa calda, astfel incat sa formeze o pasta care sa poata fi aplicata extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv, care sa poata mentine cataplasma la locul afectat minim 3 ore.