Ceai de Crusin

4.00 lei
20
+

CRUSIN

(Rhamnus frangula)

Crusinul face parte din familia Rhamnaceae, fiind un arbust indigen cu frunze lat-eliptice lucioase, cu marginea intreaga si flori mici, albe-verzui, grupate in buchete. Fructele sunt mici, sferice, verzi la inceput, apoi rosii si violet-negricioase atunci cand ajung la maturitate. Originar din Europa si Asia, a fost introdus in America de Nord de-abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Canada fiind naturalizat cu aproximativ 100 de ani in urma. Creste la campie, pe dealuri, in paduri de lunca, zavoaie, pe malul apelor si mlastini, sporadic in regiunile montane. Se mai numeste crasici, lemn cainesc, patachina, salbis.

Actiuni

laxativ sau purgativ (in functie de doza), coleretic, colagog, favorizeaza digestia; actiunea laxativa apare la doze de 1-3 grame pe zi si se manifesta dupa 8-12 ore de la administrare, prin iritarea mucoasei intestinale, cu cresterea peristaltismului; actiunea purgativa apare la doze de peste 4 grame pe zi.

Indicatii

se utilizeaza ca adjuvant in: constipatie acuta si cronica, in asociere cu medicatia antihelmintica.

Contraindicatii

abdomen acut chirurgical, obstructie intestinala, afectiuni inflamatorii ale intestinului, boala Crohn, colita ulceroasa, apendicita, hemoroizi, sarcina, alaptare, copii sub 12 ani.

Precautii

Nu se administreaza in cure prelungite, datorita instalarii obisnuintei.

Tratamentul se efectueaza pe perioade de 14 zile, cu pauze de minim 10 zile intre cure.

Nu se asociaza cu alte medicamente orale (cu exceptia antihelminticelor) deoarece,

impiedica absorbtia acestora, accelerand tranzitul intestinal.

REACTII ADVERSE: pot aparea: disconfort abdominal, colici intestinale, diaree; urina poate fi colorata in rosu.

COMPOZITIE CHIMICA:

antracenozide (glucofrangulozida A si B), alcaloizi (frangulanina si franganina), taninuri, flavonozide, mucilagii, β-sitosterol, principii amare, saruri minerale, etc.

 

-ca laxativ – se prepara decoct din planta dupa modul urmator: o lingurita cu varf de planta se adauga la o cana cu apa clocotita, se fierbe timp de 15min., apoi se lasa acoperita inca 15min., dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se bea o cana cu decoct seara, la culcare, in doza unica (o data pe zi), sau cate 2 cani cu decoct pe zi, dimineata si seara. 

-ca purgativ – se prepara decoct din planta dupa modul urmator: o lingura cu varf de planta se adauga la o cana cu apa clocotita, se fierbe timp de 15min., apoi se lasa acoperita inca 15min.,dupa care se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se bea o cana cu decoct seara, in doza unica (o data pe zi). 

In cazul viermilor intestinali, se administreaza decoctul din planta urmarind actiunea purgativa, dupa administrarea medicatiei antihelmintice.