Ceai de Cretisoara

3.60 lei
19
+

CRETISOARA

(Alchemilla vulgaris)

Cretisoara face parte din familia Rosaceae, fiind o planta erbacee, perena, cu frunze mari, rotunjite, reniforme, avand 7 sau 9 lobi si marginile dintate. Florile mici, de culoare galben-verzui sunt grupate in inflorescente. Cunoscuta inca din antichitate, cretisoara a fost utilizata in diferite traditii, atat pentru trezirea si amplificarea feminitatii, cat si pentru vindecarea afectiunilor ginecologice, fiind o planta asociata cu feminitatea. Creste la marginea padurilor, a drumurilor, in pasuni, fanete, pe stanci si coaste abrupte, in zona de deal si de munte. Se mai numeste brumarie, cretarel, ratunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, etc.

Actiuni

INTERN: astringent, antihemoragic, antidiareic, antispastic, tonifica musculatura uterina, la femei actioneaza asupra aparatului reproducator regland activitatea hormonala.

EXTERN: astringent, cicatrizant, antiseptic, hemostatic.

Indicatii

INTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: tulburari menstruale (amenoree, dismenoree, hipermenoree), pentru evitarea avorturilor spontane (in primele trei luni de sarcina), sterilitate la femei, tulburari de menopauza, hemoragii, hemoragii uterine, menometroragii, diaree.

EXTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: leucoree, fisuri anale, hemoroizi, epistaxis.

Contraindicatii

alergie la cretisoara.

Precautii

Se administreaza cu prudenta la pacientii cu hipercoagulabilitate sanguina.

COMPOZITIE CHIMICA:

taninuri galice, flavonozide, acid elagic, agrimonina, proantociani.