Ceai de Armurariu

5.40 lei
227
+

ARMURARIU

(Silybum marianum)

Armurariul face parte din familia Asteraceae, fiind o planta care se foloseste de peste 2000 de ani ca remediu pentru tratarea bolilor de ficat si vezica biliara. Primele utilizari in scopuri medicinale ale plantei au fost realizate de catre medicul grec Dioscoride, care folosea armurariu pentru tratarea muscaturilor de sarpe. Planta are frunzele ovale cu nervuri prelungite marginal in cate un ghimpe lung. Florile rosii, tubuloase sunt de asemenea terminate in ghimpi. Fructele, de forma cilindrica si culoare brun-cenusiu se recolteaza in luna septembrie. Se mai numeste armurar, buruiana-armurarii, crapusnic, scai pestrit sau ciulinul laptelui.

Actiuni

INTERN: antihepatotoxic, regenerant al celulelor hepatice (datorita silimarinei), hepatoprotector, tonic amar, hipocolesterolemiant, sustine activitatea hepatica si renala protejand aceste organe impotriva efectelor adverse ale chimioterapicelor, antitumoral, antiproliferativ, galactogog, neurotrofic, neuroprotector, antioxidant.

EXTERN: antitumoral

Indicatii

INTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in: hepatite acute si cronice, virale si metabolice, hepatita etanolica, ciroza hepatica, insuficienta hepatica, hipercolesterolemie, tumori (hepatice, mamare, uterine, ovariene, ale prostatei, intestinale, pulmonare, ale vezicii urinare, ale pielii), intoxicatii cu ciuperci, dispepsie; se asociaza preventiv cu medicamente care prezinta potential hepatotoxic.

EXTERN:

se utilizeaza ca adjuvant in tumori ale pielii.

Contraindicatii

Alergie la armurariu.

Precautii

doze mari pot produce scaune diareice.

 

COMPOZITIE CHIMICA:

silimarina (este un amestec format din silibina, silidianina si silicristina), flavonoli (quercetol), aminoacizi, lipide, acid fumaric,etc.

 

INTERN: 

-pulberea – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15min., dupa care se inghite cu apa. 

-maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura de planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic, se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 min. inainte de mese.

-infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 min. inainte de mese. 

EXTERN: 

se administreaza sub forma de cataplasma care se prepara astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin macinata se amesteca cu apa calda, astfel incat sa formeze o pasta care sa poata fi aplicata extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv, care sa poata mentine cataplasma pe locul afectat minim 3ore.