Ceai de Anason

4.20 lei
13
+

ANASON

(Pimpinella anisum)

Anasonul face parte din familia Apiaceae, fiind o planta aromatica, erbacee, anuala, heliofila, care prefera clima calda. Cultivat din timpuri indepartate in Asia Mica, a fost raspandit ulterior atat in Europa cat si pe alte continente. Planta are frunze putine si rare, florile mici si de culoare alba fiind dispuse sub forma de umbrela. Fructele sunt mici si verzi, putand fi culese de la sfarsitul lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie. Se mai numeste anason romanesc, anis, anos, badean, chimion de gradina, hanos, molotru, onis, secarea.

Actiuni

Tonic digestiv, antispastic, diuretic, aperitiv, vermifug, emenagog (declanseaza ciclul menstrual), galactogog, stimuleaza secretiile glandulare (salivare, gastrice, intestinale, biliare, mamare), estrogenic, actioneaza asupra lobului anterior al hipofizei, carminativ, eupeptic; in doze mici este expectorant, iar in doze mari este antiseptic, stopand procesele fermentative de la nivelul intestinului gros.

Indicatii

se utilizeaza ca adjuvant in: colici intestinale, balonare, colici abdominale la sugari, anorexie (lipsa poftei de mancare), insuficienta pancreatica, indigestii, pentru marirea secretiei de lapte la lauze, dismenoree, dureri menstruale, bronsite, tuse spastica, astm, gripa, astenie, voma psihogena, viermi intestinali.

Contraindicatii

Sarcina, cancer de san, cancer genital la femei, ulcer gastric si duodenal, colita, alergie la anason.

Precautii

Se utilizeaza cu prudenta la pacientii cu teren alergic.

Fructele vechi (peste 3 ani) sau depozitate in conditii improprii (umezeala) nu se folosesc deoarece devin toxice.

Infuzia se prepara in fiecare zi, nu se pastreaza de pe o zi pe alta.

COMPOZITIE CHIMICA: 

ulei volatil (alcatuit din anetol, estragol, dianetol, α si β-pinen, limonen,anisol, linalool, terpineol, vanilina, acid anisic), cumarine (umbeliferona), furanocumarine (bergapten), flavone, proteine, zaharuri, etc.

 

-pulberea – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia, o lingurita rasa de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se inghite cu apa. 

-infuzia – se prepara din 2 lingurite cu planta adaugate la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 2-3 cani cu infuzie pe zi, cu 30min. inainte de mese.