Ceai de Afin

4.20 lei
12
+

AFIN (FRUNZE)

(Vaccinium myrtillus)

Afinul face parte din familia Ericaceae, fiind un arbust mic, cu tulpini taratoare, de culoare verde. Frunzele sunt rotund-ovate pana la eliptice iar florile, de culoare roz-palide au petalele unite in partea de sus sub forma de clopotel. Fructele, de culoare negru-albastrui au forma sferica, fiind zemoase, cu suc violaceu si gust placut dulce-acrisor. Creste in regiunile alpine, la altitudini de pana la 2000-2500m, pe versantii umbriti si umezi, in padurile de conifere, pe stanci si pajisti montane.

Se mai numeste afene, afin de munte, afine negre, afinghi, asine, coacaza, pomusoare, cucuzie.

Actiuni

INTERN:

astringent, antidiareic, antihemoragic, antiseptic intestinal si urinar, hipoglicemiant, capilaroprotector (protejeaza vasele capilare), antiinflamator.

EXTERN:

astringent, antiseptic.

Indicatii

INTERN

se utilizeaza ca adjuvant in: diaree, enterita, enterocolita, colita de fermentatie, colita de putrefactie, hemoroizi, diabet zaharat, infectii urinare, guta, reumatism, hiperuricemie (exces de acid uric in sange), fragilitate capilara, retinopatie diabetica. 

EXTERN

se utilizeaza ca adjuvant in: hemoroizi, fisuri anale, plagi diverse.

Contraindicatii

Alergie la afin.

Precautii

Pacientii cu diabet zaharat insulino-dependent vor fi tinuti sub stricta supraveghere, mai ales in primele saptamani de tratament, prin inregistrarea zilnica sau chiar de 2 ori pe zi a valorilor glicemiei, si ajustarea dozelor de insulina in functie de noile valori obtinute.

COMPOZITIE CHIMICA:

flavone (hiperozida, quercitrozida), taninuri catehice, vacciina, arbutina, ericolina, alcooli (cerilic, palmitic si miristic), etc.

 

INTERN: 

-pulberea – planta se macina fin cu o rasnita electrica, dupa care se cerne prin sita pentru faina alba.

Se ia, de regula, o lingurita cu pulbere de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15min., dupa care se inghite cu apa. 

-maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa (o cana), se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic, se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30min. inainte de mese.

-infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita (o cana), se mentine timp de 30min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30min. inainte de mese.

EXTERN: 

se fac spalaturi de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul obtinute din planta.