Cafea Verde

Cafeaua a fost cultivata pentru prima data in India in 1600 si introdusa apoi in culturile din America de Sud in 1723. Aceasta din urma asigura 45% din necesarul de consum, cele mai mari suprafete fiind cultivate in Brazilia. Cafeaua verde se cultiva in zone cu altitudine ridicata, intre 1400 si 1900 m, ceea ce da o aromă deosebit de plăcuta boabelor. Radacinile asigura conservarea solului, prevenirea eroziunii;partea aeriană a cafelei reprezinta habitatul animalelor faunei din zona (maimuțe, păsări), respectându-se astfel mediul înconjurător.
Frunzele care cad ofera materie organică pentru cafea, producând un strat gros de humus, esențial pentru creșterea plantelor, evitând costurile suplimentare de îngrășăminte intrucat resursele agricultorilor sunt limitate.

Cele mai importante specii de cafea cultivate sunt Arabica (reprezinta 75 – 80%) si Robusta (20%). Cafeaua Arabica contine 0.8 – 1,4% cofeina, iar boabele de cafea Robusta contin 1.7 – 4% cofeina.

De ce sa consumam cafea verde ?

 Boabele neprajite de cafea slabesc, detoxifiaza si protejeaza de cancer

 Efectul cafelei se bazeaza pe o substanta - cofeina - care este un stimulent puternic al sistemului nostru nervos central si in acelasi timp un stimulent al inimii. Ea mareste tonusul muscular, mareste acuitatea simturilor, intensifica circulatia cerebrala, creste frecventa cardiaca. De aici vin toate utilizarile terapeutice ale cafelei, care este capabila pe termen scurt sa ne mobilizeze energiile, sa ne scoata din starea de apatie sau somnolenta. Substantele amare, continute de cafea, sunt un stimulent digestiv remarcabil.

Antioxidant de top
Cafeaua verde contine cantitati importante de antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi si previn cancerul. Regleaza metabolismul, ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite si actioneaza ca un tonic pentru activitatea cerebrala. Reducand stresul oxidativ cu 12%-16%, datorita principalilor antioxidanti numiti polifenoli, se franeaza procesul de distrugere a celulelor si, implicit, imbatranirea este amanata. O cana de cafea verde furnizeaza aproximativ 400 mg de antioxidanti, din care 160 mg sunt polifenoli. Antioxidantii din cafeaua verde sunt mai puternici chiar si decat cei din ceaiul verde, iar spre deosebire de cafeaua prajita, consumul de cafea verde nu are efecte negative. Astfel, cei care consuma cafea din boabe verzi nu vor suferi de tahicardie, cresterea tensiunii arteriale sau insomnie, insa nu trebuie sa bem cantitati exagerate, deoarece bobul verde contine, totusi, cofeina, si inca in stare pura. Cafeaua verde contine procente mari de acid clorogenic, cu rol in neutralizarea radicalilor liberi care ataca structura sistemului celular. Este astfel utila in tratarea cancerului. Contine si acid cafeic, care actioneaza ca un tonic general. Consumul de cafea verde este echivalentul unei cure de detoxifiere.

 Anticelulitic
Despre cafeaua verde se mai stie ca diminueaza riscul de diabet, ajuta la depurarea ficatului si creste eficienta medicamentelor. Dar cel mai cunoscut efect al cafelei verzi este acela de a-i ajuta pe cei care tin regim de slabit. Datorita continutului ridicat de acid clorogenic, se accelereaza metabolismul si aportul de glucoza este inhibat. Acelasi acid reduce si absorbtia zaharului in organism. 10 grame de cafea consumate inaintea principalelor mese ale zilei duc la reducerea grasimilor din corp. Pentru rezultate bune, sunt recomandate doua cani de cafea verde pe zi, de preferat in prima parte a zilei. Extractul din cafea verde intra in compozitia cremelor anticelulitice. Masajul cu o astfel de crema diminueaza depozitele de tesut adipos, pielea devine mai ferma, microcirculatia e mai intensa. Uleiul de cafea verde s-a dovedit a fi un antioxidant puternic si este extrem de popular printre cosmeticele anticelulitice. Este un ulei bogat in fitosteroli, care ajuta la retinerea hidratarii si o absorbtie rapida. Masajul cu acest ulei ataca depozitele de grasime si intinereste epiderma.

 Acidul cloragenic este indicat si-n alte afectiuni precum:

Maladia Parkinson (acidul clorogenic protejează sistemul nervos de procesele degenerative)

Dischinezie biliară, indigestie (acidul clorogenic stimulează secreţia de bilă şi evacuarea acesteia)

Constipaţie (acidul clorogenic este un puternic stimulent al musculaturii netede a tubului digestiv, fiind un remediu excelent contra constipaţiei atone, care apare foarte frecvent la persoanele sedentare).

 Recomandari: Se recomanda sa nu se consume ceai verde sau negru in cantitati mari in perioada in care se consuma cafea verde si se micsoareaza consumul de cafea normala (prajita).
Datorita ueiurilor volatile pe care le are si datorita faptului ca nu contine arome si conservanti, gustul cafelei  verzi nu este foarte placut.
In cazul in care va stiti suferinzi de anumite afectiuni va rugam sa consultati mai intai medicul dumneavoastra.
Precautie pentru persoanele hipertensive (datorita continutului de cofeina):

Clisma cu cafea verde

 O modalitate extrem de ingenioasa de utilizare terapeutica a cafelei este clisma cu cafea. Efectele sunt uluitoare - clismele diminueaza spasmele, durerile precordiale si, mai ales, determina eliminarea masiva de toxine. Clismele cu cafea nu actioneaza asa cum s-ar putea crede numai asupra intestinelor, ci si asupra ficatului, (organul cel mai lezat de boala canceroasa, de exemplu).

 Clismele cu cafea verde au o indelungata istorie in vindecare. In multe culturi, curatarea cu clisme a fost utilizata pentru imbunatatirea sanatatii. Clismele cu cafea au fost utilizate in Statele Unite pentru a mentine un stil de viata sanatos. Inca din 1917, renumitul dr. Kellogg a relatat in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane ca mai mult de 40 000 de indivizi cu boli gastrointestinale au beneficiat de clisme cu cafea verde.

Stilul de viata actual implica enorme provocari de sanatate, datorita aditivilor si chimicalelor din hrana si apa noastra. Alimentele procesate creeaza depozite inelare toxice de placa mucoida in colon. Aceste depuneri inelare nu sunt usor de inlaturat, si limiteaza cantitatea de fecale care poate sa tranziteze intestinul gros, permitand parazitilor sa se dezvolte. Toxinele sunt in cele din urma eliberate in fluxul sanguin si isi croiesc calea spre ficat. Apar reactii adverse in corp, ceea ce in cele din urma duce la boala.Clismele cu cafea verde ajuta la inlaturarea placii mucoide toxice din jurul peretilor colonului, ucigand astfel parazitii. Clismele cu cafea verde sunt mai bune decat clismele simple cu apa, deoarece ele stimuleaza ficatul sa creeze mai multa glutationa. Acesta este cel mai bun antioxidant al corpului, ajutand la sanatatea ADN-ului intracelular si eliminand toxinele ce se afla in interiorul celulelor.

Studiile au aratat ca boabele de cafea verde au sporit glutationa din ficat cu aproape 700% in intestinul mic. Clisma este cea mai buna cale de a dobandi efecte benefice inainte de a ajunge la ficat.

Clismele cu cafea verde pot ajuta in cazul unei game de alte probleme de sanatate fiind deosebit de eficiente pentru persoanele cu pietre la vezica biliara si colecistite, probleme cu ficatul, probleme digestive, energie scazuta, boli autoimune si cancer. Ele sunt utilizate in aproape oricare centru de sanatate naturala din lume pentru abilitatea lor remarcabila de a curata si detoxifica intr-o perioada scurta de timp.O clisma cu cafea ar trebui facuta cel putin o data pe saptamana pentru mentinerea sanatatii generale si pana de patru ori pe zi pentru cei cu boli cronice.

Modul de preparare a cafelei pentru clisma :
Pentru obtinerea a 250 ml cafea: in 300 ml apa clocotita se pun trei linguri de cafea fin macinata. Se fierbe la foc mare timp de 5 minute, apoi zece minute la foc mic. Se lasa sa stea 15 minute la o temperatura cat mai ridicata, dupa care se lasa la racit. - In final, trebuie sa se obtina 250 ml cafea (50 ml se pierd prin evaporare). - Aceasta cafea concentrata se filtreaza, se amesteca cu 750 ml apa si se administreaza cu irigatorul. La inceput, se administreaza cantitati mai mici din acest preparat - 400-600 ml, crescandu-se gradat cantitatea de lichid introdusa, pana la 1000 ml.
Important: nu se foloseste apa distilata pentru prepararea cafelei. Se poate folosi apa de izvor, apa plata ori chiar apa de la robinet, dar nu apa distilata.

Puneti amestecul in dispozitivul pentru clisme. Intindeti-va pe partea dreapta cu genunchii indoiti, inserati duza circa 5 cm in rect si introduceti amestecul.Dupa ce clisma a fost introdusa, miscati-va putin pentru a face cafeaua sa isi schimbe locul. Ar putea prezenta o provocare, dar incercati sa retineti fluidul pentru 12-15 minute, dar nu mai mult de 15 minute.

Pentru tratarea afectiunilor grave de sanatate (gen cancer) recomandam supravegherea medicului.

Observati si contraindicatii:

-Clisma cu cafea se va face dimineata pe stomacul gol, efectul energizant fiind mare, nu este indicata realizarea clismei cu cafea, seara.

-Detoxifierea brusca (angrenand foarte mult ficatul in procesul de dezintoxicare) poate produce stari de greata sau voma la persoanele cu boli grave.

-Se poate folosi in terapiile tuturor bolilor grave.

-Este bine sa se faca sub supravegherea si la indicatia specialistului.

-Este contraindicata persoanelor care sufera de maladia Crohn, hemoroizi, tumori rectale sau intestinale, colita ulceroasa, hemoragie sau interventii chirurgicale recente la nivelul colonului, boli acute ale intestinului gros, precum si persoanelor foarte slabite. Acestea din urma nu trebuie sa apeleze la clisme fara sa ceara sfatul medicului naturist. Irigarea frecventa a colonului trebuie evitata si de catre persoanele care prezinta tulburari cardiace sau renale.
- Clisma este indicata nu doar pentru tratarea diverselor afectiuni, ci si persoanelor sanatoase care doresc sa previna imbolnavirea. O cura de 7-10 zile facuta o data la sase luni va aduce beneficii importante starii de sanatate. In aceasta perioada se va face cate o clisma pe zi sau la doua zile. Pentru intretinere, dupa incheierea acestei cure se pot face una-doua clisme pe luna. In caz de constipatie cronica, perioada de cura se va prelungi la 21 de zile, timp iin care se efectueaza o clisma pe zi sau una la doua-trei zile (in functie de toleranta organismului).